Lene Bjerkeli

A fine WordPress.com site

Teknologiutvikling for alle?

2 kommentarer

Stordriftsfordeler, effektivisering, sosiale medier, robot invasjon, teknium og «skyen» er uttrykk jeg sitter betenkende igjen med etter å ha lest Arne Krokans blogg «fra jordbruks- til digitalt nettsamfunn». De siste dagene før første samling med SOS6501 ble jeg til dels skeptisk når jeg forsto hvor stort fokus kurset ville ha på sosiale medier. Hva hadde dette med meg og min arbeidshverdag å gjøre?

Ganske sannsynlig er det at det er jeg selv som har vært ignorant overfor utviklingen, men jeg forstod etter hvert at jeg i mitt relativt korte arbeidsliv har levd beskyttet mot mye av det teknium har overført til oss så langt, men hvor lenge vil det vare? Etter erfaringsdeling med medelever oppleves hverdagen ganske annerledes, jeg merker og tenker i større grad på alle tingene som har endret seg og som er på endringens vei i dagens samfunn, spesielt også innenfor min egen næring hvor det tilfeldigvis også dukket opp en artikkel i E24 som spesifikt går inn på robotiseringen av olje næringen.

Jeg har hele veien vært klar over at teknologiutvikling står sentralt i min organisasjon men kanskje mer i form av løsninger for økt utvinning og løsninger for å kunne gjøre undervannsoperasjoner uten å måtte stoppe produksjon. Men ved nærmere ettertanke ser man også at det skjer store endringer i arbeidsprosesser som effektiviserer arbeid samt fjerner arbeidsplasser som f.eks teknologi som har gjort at man blant annet kan ha mannskapsfritt boredekk og nye ubemannede plattformer. Som E24 diskuterer, hvor går balansegangen mellom realistiske krav og krav som gjør at industriens roboter vil få en hurtigere innmarsj i overtagelsen for å få kostnadene ned. Norsk sokkel er kjent for å ha de høyeste driftskostnadene pga HMS samt lønningsnivå, så hvor lang tid vil det ta før vi går i fotsporene til Australske selskaper hvor det høye lønningsnivået førte til at selskapene satset på automatiserte løsninger?

Men er dette egentlig en negativ vei å gå, på motsatt side for tapte arbeidsplasser får vi fraværet av skader og dødsfall på levende personell. I stedet for store økonomiske utgifter i forbindelse med værventende mannskap så slipper vi å sende de offshore. På grunn av roboter og automatiserte systemer så slipper vi store streiker som fører til store verditap pga redusert produksjon. Bedrede arbeidsprosesser ville medføre at man i stedet for å irritere seg over tungvinte IT verktøy og doble prosesser kunne fokusere på de oppgavene som faktisk er av større betydning.

Et faktum er at teknologiutvikling, økende fokus på sosiale media og nye distribusjonskanaler er og blir en del av hverdagen. Det utfordrende samt spennende spørsmålet for framtiden er hvordan man nå kan benytte denne informasjonen for å sikre at man har en arbeidsplass å gå til. Etter en liten uke med et mer åpent sinn er det mange tanker og ideer som har passert hva angår egen stilling, hvordan kan jeg fortsette å pushe innovative, effektive og nye løsninger på den litt eldre garden som går i forsvarsposisjon så fort dette temaet entrer banen. Får denne utviklingen fortsette uten at man blir med på toget vil man med stor sannsynlighet gå en overraskelse i møte. Jeg er i større grad klar til å ta teknologien inn i arbeidshverdagen, så vil fremtiden vise om mine kollegaer er likesinnede eller ei.

Reklamer

2 thoughts on “Teknologiutvikling for alle?

  1. Hei Lene. Gode betraktninger, og kjenner meg igjen i det. Oljesektoren i Norge angripes ofte for at man pga av høy særskatt har like fokus på kostnadseffiktivitet. Kan det bidra til mindre fokus på å ta i bruk ny teknologi?

  2. Interessant refleksjon her Lene. Som du skjønner er sosiale medier en form for infrastruktur for sosial samhandling, og det er jo nettopp dette siste organisasjoner handler om. Det handler ikke om FB, Twitter og blogger i seg selv, men om arbeidsformer som skapes grunnet disse mediene. Så kan jo ulike organisasjoner ta dette i bruk på egne prosesser slik at en kan arbeide mer effektivt.
    At robotene vil overta mange av oppgavene i oljeindustrien er like naturlig som at de overtar for legene på operasjonsstuene. Her finnes roboter både for den ene og den andre operasjonen. De skaper en ny industriell revolusjon ved at den nye generasjonen roboter kan gjøre flere arbeidsoppgaver. De har endret logistikk og handel ved at robotene henter varer, pakker og sender det til mottakeren uberørt av menneskehender. Slik jobber en hos Amazon, Komplett i Sandefjord og på de nye sykehusene, der roboter frakter mat, medisiner og klær «on demand».
    Da er det nok en smart øvelse å tenke gjennom hva konsekvensene av en slik utvikling vil være i løpet av de neste årene. Det er mange virksomheter som har gått dukken fordi ingen hadde som oppgave å finne ut hva som ville komme av disruptiv teknologi og tjenester og hvordan en skulle forholde seg til slike utfordringer.
    Jeg håper du også ser nytten av å dele slike refleksjoner som du har kommet med her, og er sikker på at noen av dine kollegaer vil finne det interessant også. Velkommen som tvangsblogger på Teknologiutivkling og samfunnsendring!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s